DEAFMKD.ORG.MK

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Европска Унија на глувите - EUD 2009

Е-пошта Печати PDF

Од 28-31 мај 2009 во Прага, Република Чешка се одржа Работилница-Семинар за знаковен јазик и Генерално Собрание на ЕУД.
Сојузот на глуви и наглуви на Македонија во периодот од 28 до 31 мај 2009 година во Прага, Чешка Република на  Генералното Собрание на ЕУД се стекна со право на Придружно Членство. Тоа значи дека Сојузот и глувите на Македонија се придружни членови на Европското семејство на глувите лица.

Делегацијата на Сојузот предводена од Никола Огненов беше присутен како набљудувач на Заседанието на Генералното собрание на ЕУД.

Генералното Собрание на Европската Унија на глувите има 26 земји членки кои го избираа новото претседателство. Избрани се:

Претседател: Berglind Stefansdottir – Island

Зам. Претседател: Mats Jonsson – Svedska

Членови: Yannis Yallouros – Grcija, Gergely Tapolczai- Ungarija, Humberto Insolera- Italija

Европска Унија на глувите - EUD

Европска Унија на глувите - EUD

Европска Унија на глувите - EUD

Европска Унија на глувите - EUD

Европска Унија на глувите - EUD

Европска Унија на глувите - EUD