DEAFMKD.ORG.MK

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Обуки

Е-пошта Печати PDF

Обуки за изучување на знаковниот јазик за граѓани

Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Македонија, согласно одредбите од член 10 став 1 од Законот за употреба на знаковниот  јазик (Службен весник на РМ бр.105), започна со спроведување на одредбата поточно во септември  и октомври 2009 година започнаа подготовките за организирање и во ноември и декември 2009 година со реализација на обука за изучување на знаковниот јазик - прво ниво за граѓаните.

Граѓаните се пријавија на јавниот оглас објавен во дневниот печат во октомври.

На јавниот оглас се пријавија повеќе од 100 заинтересирани граѓани кои се опфатени во 8 групи. Обуката се спроведе во периодот ноември-декември 2009 година. Посетителите на обуката за граѓани кои сакаат да го изучуваат знаковниот јазик ги совладуваа првите основи за комуникација со знаковен јазик почнувајќи од првото ниво на јазично (елементарно) совладување на знаковниот јазик.

  Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани
 
Обуки за граѓани